New Posts

Rahandusministri marutamine on märk peaministri nõrkusest

21 oktoober, 2024

Peaminister Kristen Michal peab hakkama tööle valitsusjuhina ja loobuma kõrvalseisja rollist. Probleem ei ole mitte rahandusminister Jürgen Ligi parlamentaarse debati ja hea maitse piire ületav suhtlusviis, vaid peaministri võimetus valitsust juhtida.

“Jürgen Ligi viimase aja sõnavõttudes, kus ta halvustab parlamendi liikmete suutlikkust riigirahandust mõista, ei ole iseenesest midagi uut. Uus on hoopis peaministri võimetus sellele adekvaatselt reageerida ja oma valitsuse minister korrale kutsuda,” tõdes Parempoolsete juht Lavly Perling.

Kristen Michal on seni oma nn Kolme sotsi valitsust juhtinud kõrvalseisjana – ta pole olnud valmis vastama rasketele küsimustele, näiteks kuhu kulub tegelikult “julgeolekumaksuga” kogutav 2,5 miljardit, kui reaalselt riigikaitsesse jõuab sellest üksnes 27%. “Samuti ei ole Michalist saanud Eestile teenäitajat, kes sisendaks kindlust tuleviku ees ja näitaks usutavalt, et valitsusel on plaan, kuidas Eesti praegusest kriisist välja tuua,” ütles Perling.

Kristen Michali puudumist on märganud ka kodanikud. Usaldus parlamendi ja valitsuse on viimaste uuringute järgi järsult langenud, peale selle on peaminister Kristen Michali isiklik toetus veel madalam, kui eelmisel peaministril Kaja Kallasel selle madalaimas punktis.

“Niimoodi ei ole võimalik riiki juhtida, eriti keset praegust kriisi, kus majandus langeb juba mitmendat aastat järjest,” tõdes Perling. Michali nõrkusest annab tema sõnul märku ka plaan riigi kulude kokkuhoiu asemel järsult makse tõsta, pikendades sellega majanduslangust ja tehes kõiki Eesti inimesi vaesemaks.

“Sõnades parempoolset maailmavaadet ja turumajandust esindav Reformierakond täidab vastu vaidlemata väiksema koalitsioonipartneri, Sotsiaaldemokraatliku erakonna kõiki soove, ehkki parlamendimatemaatika järgi saaks valitseda ka ilma sotsideta,” märkis Perling. Tema hinnangul peaks see ilmselge nõrkuse märk panema mõtlema kõiki Reformierakonna liikmeid – kas vasakpoolse poliitika ellu viimine ikka on Eesti jaoks õige tee?

Perling lisas, et tegelikult pole praegu veel liiga hilja. “Praegu on veel võimalik maksutõusudest loobuda, sotsid valitsusest välja saata ja alustada keskvõimu kulude kokkuhoiuga, selle asemel et ülekulutamist jätkata ja seda kõrgemate maksudega ja uute laenudega rahastada,” rõhutas Perling.