New Posts

Läänemets mängib hetkekasu nimel õigeusklikega topeltmängu

2 oktoober, 2024

Sotsist siseminister Lauri Läänemets lubas juba pool aastat tagasi, et Venemaa patriarh Kirilli alluvuses ei saa Eestis tegutsevad õigeusukirikud jätkata, aga otsustavaid tegusid ikka pole. Nii nagu sotsid on jõuliselt agressorriikide kodanikelt hääleõiguse ära võtmise vastu, pole ilmselt täit julgust ka sõja ja tapmise ülistamisele keskendunud kirikuga tegeleda, sest nad tahaks väga saada kohalikel valimistel Keskerakonnast pudenenud hääli.

Olen täitsa nõus sellega, mida Läänemets juba 5. aprillil ERR-ile ütles: «No mis vahe on moslemi usuliidril, kes ütleb, et läänemaailmas tuleb kõik inimesed ära tappa või siis Moskvas asuval patriarh Kirillil, kes ütleb, et ära tuleb tappa kõik ukrainlased ja me oleme kõigi teiste uskude vastu pühas sõjas.» Selle peale ootasin, et Läänemets asub tulemuslikult tegutsema, ent seda paraku näha pole.

Hoopis venelaste vallutussõdu pühaks kuulutav patriarh on oma Eestis tegutsevate harukontorite kaudu Eesti riiki alandama ja survestama asunud. Seda küll pisaraid kiskuda üritava PR-jutupunktide saatel, kuidas kõiki asju otsustavat Eestis elavad õigeusklikud, et nende emakirik ja selle pealik Moskvas esitavat vaid enda seisukohti eraisikuna. Allumine Moskvale, nagu kuulsime ETV saatest Impulss, olevat pea-aegu ilma igasuguse tähenduseta. Miskipärast hoitakse sellest «ebaolulisest» alluvussuhtest aga kümne küünega kinni.

Tegelikult oleks aga kõigil õigeusklikel igati põhjust olla väga tänulik Eesti vabariigile ja meie rahvale. Samal ajal kui Venemaal kirikuid ja kloostreid maha põletati või hobusetallidena kasutati ja preestrid ning mungad GULAG-i surema saadeti, sai Eesti Vabariigis rahus tegutseda ka Petseri klooster. Mingit tänulikkust aga kusagilt ei paista. Armastus on hoopis Stalini taastatud kiriku, NKVD/KGB/FSB religioosse allasutuse vastu, mida Venemaa riiklik repressiivaparaat on kommunistide ajast juhtinud ja kasutanud oma eesmärkide saavutamiseks nii Venemaal kui välismaal.

Tasub meeles hoida, et isegi Nevski kiriku ja Kuremäe kloostri sünnilugu pole mitte kuidagi poliitikast vaba ja leebetel usulistel tunnetel põhinev. Vastupidi! Nende rajamise eestvedaja oli fanaatiline venestaja kuberner Sergei Šahhovskoi. Eestlaste jaoks tähendab tema võimu aeg eriti räiget rahvuslikku allasurumist. Nii kirik kui klooster rajati justnimelt Venemaa ülemvõimu sümboliteks. Ka kiriku nime valik – Nevski – osutab ühemõtteliselt propagandalegendile, mida juba tsaaride Venemaa kasutas läänesuunaliste vallutuste ülistamiseks. Eesti vabariigi ajal tegutsesid need aga rahulikult Konstantinoopoli patriarhaadi alluvuses. Kui Stalini väed Eesti okupeerisid, liideti kirik ja klooster loomulikult stalinliku kirikuga, mille vaimne järglane on praegune Moskva patriarhaat.

Nähes, millise järjekindlusega Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik (MPEÕK) ning Moskva otsealluvuses olevad Kuremäe klooster ja Nevski kirik võitlevad selle eest, et alluda teiste riikide ründamist ja rahvaste tapmist ülistavale Moskva patriarhile, pole kahtlust, et poliitika siiski huvitab nende kirikuasutuste juhte väga. Just nimelt vallutamise poliitika. Vastasel juhul oleks inimlikult kerge ennast igati Moskva alluvusest lahti haakida ja tegeledagi siiralt usuasjadega.

Kui võtta arvesse kasvõi ainult neid sõnumeid, mis MPEÕK kõneisikud viimase poole aastaga on Eesti avalikkusele andnud, siis on ju vastus olemas: agressioonisõda pidavale Moskvale allumine on neile kallim kui lihtsad inimlikud väärtused.

Kusjuures see Moskva kirik nimetab vaba maailma riike ja inimesi, sealhulgas siis ka Eestit ja kasvõi näiteks mind ja teid satanistideks, kelle vastu peetakse «püha» sõda. Nähes, mis moodi käituvad need «pühad» mõrtsukad praegu ukrainlastega ja teades, et terve Eesti on täis kohti, kus sama riigi toonased võimud meie inimesi tapsid, on see kõike muud kui naljakas. Moskva alluvusest kümne küünega kinni hoidvatel MPEÕK kirikuametnikel pole selles kontekstis mingit inimlikku õigustust hardakest ja usukannatajat mängida.

Arvamuslugu ilmus Postimehes 02.10.2024: https://arvamus.postimees.ee/8107648/marti-aavik-laanemets-mangib-hetkekasu-nimel-oigeusklikega-topeltmangu