New Posts

Valitsuse jutt ajutisest maksutõusust osutus valeks

20 september, 2024

Valitsusliit on alates koalitsioonileppe allkirjastamisest lubanud, et maksutõusud jäävad ajutiseks, viimase paari päevaga on sellest lubadusest aga avalikult taganetud.

“Eesti Vabariigi de facto peaminister Lauri Läänemets ütles kohe pärast valitsusliidu maksutõusude kokkulepet, et tema nägemuses jääb ettevõtete tulumaks kehtima ka pärast valimisi, kuivõrd lisaraha vajadus ei kao kusagile. See tähendab, et valitsusliit on uute maksude ajutisusest rääkides teadlikult valetanud, tekitanud mulje, et koalitsioonis kehtib vastav kokkulepe,” tõdes Parempoolsete aseesimees Kadri Kullman.

Valitsusliit on väitnud, et pärast järgmisi parlamendivalimisi saab uus koalitsioon ise otsustada, kas maksutõusud jäävad paika või mitte. Kullmani sõnul on see lubadus lapsik – kui järgmised riigieelarved tehakse maksutõusude püsivat iseloomu arvestades, on nende valimiste järel tagasi keeramine juba märgatavalt raskem ülesanne.

Samuti on saanud ilmsiks, et ettevõtete tulumaksu määr ei jää sugugi pidama koalitsioonilepingus pakutud 2% peale, sellestki on teada andnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna mitu olulise mõjuga liiget. “Praegu räägitakse, et ettevõtete tulumaks võiks olla kuni 7%. Meil ei ole aga mingit põhjust uskuda, et see ka nii jääks – küllap peame juba varsti arvestama pigem kümnetes protsentides loetava tulumaksuga,” hoiatas Kullman ettevõtjaid.

Maksutõusude otsusele eelnenud massiivne sõnumisegadus oli Kullmani hinnangul vähemalt osaliselt valitsuse teadlik taktika – kui avalikkus segadusse ajada, erinevad huvirühmad teineteisega vaidlema panna, on lihtsam maksutõuse läbi suruda. “Nn Kolme sotsi koalitsioon rääkis läbisegi ettevõtete tulumaksust, palgafondimaksust, riigilõivust, lihtsalt mingisugusest kulust ettevõtetele. Selle “debati” jälgimine oli raske töö, mis ei viinud lõpuks mitte mingi tulemuseni,” märkis Kullman. Küll aga andis see maksufestival tema sõnul tulemuseks täiesti ebavajaliku vastasseisu – ühiskonda kihutati üles ettevõtjate vastu, ettevõtjaid omakoda suunati omavahel vaidlema.

Kullman rõhutas, et praegu ei ole veel hilja – Riigikogul on võimalus näidata, et ta ei ole mitte kummitempel, vaid Eesti Vabariigi parlament. “Saadikud saavad selle Eesti majanduslangust pikendava ja kõiki Eesti inimesi vaesemaks tegeva otsuse maha hääletada. Kutsun kõiki Riigikogu liikmeid seda ka tegema,” ütles ta.