New Posts

Sotside ülbitsemine lõhub Eesti ühiskonda

18 september, 2024

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna oluline liige, Riigikogu fraktsiooni juht Priit Lomp esines täna erakordselt üleoleva avaldusega, soovitades maksutõusude pärast muret tundnud ettevõtjate esindajal suhkruvett juua ja ähvardades ettevõtte tulumaksu mitmekordistada.

On tõenäoline, et ettevõtete tulumaks muutub ajutisest jäädavaks ja on tulevikus 5-7%, lubas Lomp ühismeedias, soovitades sama hooga maksutõusu üle muret väljendanud tööandjate keskliidu volikogu juhil Kai Realol rahustuseks suhkruvett juua.

“Sotsid demonstreerivad oma tõelist palet: ettevõtjad on selle erakonna nägemuses parasiidid, kellelt tuleb võtta nii palju kui võimalik,” nentis Parempoolsete aseesimees Kristjan Vanaselja. Asjaolu, et sellise maailmavaatega partei on päriselt valitsuses, kuulutab halba kogu Eesti ühiskonnale. “Meil ei ole vaja ettevõtjate vastandamist ühiskonnale, selline konflikt on otsitud ja põhjendamatu,” selgitas ta.

Sotsid peavad tema sõnul endale aru andma, et ehkki Eesti mitmendat aastat kestev majanduslangus algas üleilmsete muutuste tõttu, vastutavad selle nii pikaks venimise eest viimased kaks valitsust. “Jääb mulje, justkui püütaks langust meelega võimalikult pikaks venitada, inflatsiooni võimendada ja ebakindlust lisada,” tõdes Vanaselja.

Parempoolsed on viimase kuu jooksul kohtunud kümnete ettevõtlusliitudega. “Sellist lootusetuse tunnet ja frustratsiooni, pettumust ja konflikti otsimist oma riigi ettevõtjatega mina sellest sajandist ei mäleta,” ütles Vanaselja. “Valitsus, mis vastandab end ettevõtjatele, ei saa olla edukas. Aga kui see vastandus tekib, siis on Parempoolsed ettevõtjate poole peal,” rõhutas ta.

“Sotside DNA-sse on muidugi sisse kirjutatud võimetus aru saada, kust tuleb raha. See aga ei tähenda, et neil oleks eriline õigus uute maksutõusudega ähvardades majanduskeskkonna etteaimatavust veelgi vähendada, investeeringuid Eestist eemale peletada ja kõiki Eesti inimesi seeläbi vaesemaks teha,” märkis Vanaselja.

Sotside ülbitsemine sunnib tema sõnul küsima, kes õigupoolest tänast valitsust juhib. “Me soovitasime juba kevadel SDE koalitsioonist välja visata – valitsemiseks on ju hääled koos nendetagi. Kui Kristen Michal tunneb, et valitsust juhib ikkagi tema, mitte Lauri Läänemets, siis on viimane aeg meie soovitusest kinni hakata, enne kui konflikt ettevõtjatega ühiskonnale pöördumatut kahju teeb,” soovitas Vanaselja.

Arvtikkel ilmus Postimehes 18.09.2024: https://majandus.postimees.ee/8098418/parempoolsed-sotside-ulbitsemine-lohub-eesti-uhiskonda