New Posts

Kutsume tegudele: hoiame ära ettevõtete tulumaksu kehtestamise

16 august, 2024

Ettevõtete tulumaksu kehtestamine on murdepunkt, mis märgib põhimõttelist muudatust Eesti maksusüsteemis. Parempoolsed ei nõustu selle kehtestamisega. Me kutsume üles kõiki ettevõtliku hoiakuga inimesi: vajalik on, et võimalikult palju ettevõtjaid, erialaliite ja organisatsioone nõuaks avalikult ettevõtte tulumaksu kehtestamisest loobumist.

Rahvalt mandaadi saanud valitsuse pädevuses on küll maksumäärade muutmine, kuid maksusüsteemi põhimõtete 180 kraadi ringi keeramine ei saa toimuda tagatoakokkuleppena valijate selja taga. Nii põhjapanevaks muudatuseks praegustel parlamendiparteidel mandaati ei ole. Ettevõtete tulumaksu kehtestamine avab ukse ka järgmistele radikaalsetele sammudele, sh astmelisele üksikisiku tulumaksule.

Praegune Eesti maksusüsteem on meid hästi teeninud, andnud hoogu eriti just väikeste ja keskmiste ettevõtete arengule, teinud meid kõiki jõukamaks. Praegu oleme sellest vähimagi tõsiseltvõetava põhjuseta ilma jäämas. Eesti edu kaob vasakule keeranud Reformierakonna päevapoliitiliste tujude tuules, pelgalt võimul püsimise kindlustamiseks.

Ettevõtte tulumaksu kehtestamine on koalitsioonilepingus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna survel puhtalt ideoloogilise präänikuna. Selle kehtestamiseks ei ole mitte ühtegi riigirahanduslikku põhjust, see ei lahenda ainsatki Eesti ees seisvat väljakutset, ei täida oodatud mahus riigikassat. Vastupidi, mitmendat aastat kestvat majanduslangust veelgi pikendav maks vähendab Eesti julgeolekut, sest vaene riik ei suuda ennast kaitsta ja vaesuvad kodanikud võõranduvad oma riigist.

Ettevõtete tulumaksu on seostatud riigikaitse vajadustega. See seos on näiline, sest seni ei ole tutvustatud õiguslikku mehhanismi, mis lisaks kogutava raha julgeolekusse suunaks. Maksu on esitatud ajutisena, kuid seegi väide on paljasõnaline: koalitsioonileppes pole märgitud maksu tühistasmise aega, otsus on jäetud järgmise valitsuse teha. Ainus plaanitava maksu ajutine omadus on selle määr – päris kindlasti ei jää see tulevikus praegu pakutud 2% peale, vaid võime oodata selle iga-aastast tõstmist. Nüüdseks on juba ka selge, et maksust loodetav ja riigieelarve kulupoolega võrreldes niigi väike, 200 miljoni euro suurune lisaraha kaob suures osas maksu kogumise kuludesse.

Praegu ei ole veel liiga hilja. Koos suudame ära hoida Eesti majandust hukukursile suunava valitsuse ränkade tagajärgedega vea. Parempoolsed kutsuvad üles aktiivselt meelsust näitama: mida valjemini kõlab ettevõtlike inimeste hääl, seda kiiremini saab valitsus oma eksimusest aru ja loobub ettevõtete tulumaksu kehtestamisest.