New Posts

Valitsus peaks loobuma sotsialistlikust mõttekrambist ja riigifirmad erastama

5 august, 2024

Uus valitsus tõmbab riigiettevõtete erastamisele pidurit ning see pole mõistlik.

Parempoolsed toovad välja, et sotsist regionaalminister Piret Hartman on Omniva erastamise kohta Äripäevas teatanud, et ei näe põhjust, miks riik peaks nii hästi toimiva firma käest andma.

«Eesti Postil kui ettevõttel on suur potentsiaal, kuid lisaks äriliste võimaluste edasiarendamisele on riigi seisukohalt kõige olulisem viia ellu avalikke teenuseid,» märkis Hartmann Äripäevas.

Parempoolsed kutsuvad valitsust üles loobuma tõestatult ekslikust sotsialistlikust mõttekrambist, mille järgi riik on parim omanik, teatas erakond.

«Riigi roll ei ole maksumaksja raha toel erasektoriga konkureerida. Seal, kus teenust saab osta turult, tuleb seda turult ka osta,» rõhutas Parempoolsete aseesimees Siim Kiisler.

Majanduse praegusest pikast langusest väljatoomiseks peab riik soodustama konkurentsi ja meelitama investeeringuid, selgitas Kiisler. Erastamine on tema sõnul selleks üks võimalus, mis aitab lõpetada riigi äriühingute poolt konkurentsi pakkumise erasektorile. «Erastamine toob majandusse uusi erainvesteeringuid, aitab langust lõpetada ja teeb pikas vaates kogu ühiskonda jõukamaks,» täpsustas ta.

Parempoolsete hinnangul tuleks just praegu, mil Eesti riigieelarve on suures miinuses, erastamisega kiiresti edasi minna. «Ehkki erastamistest tekkiv raha pole otseselt eelarvetulu, on protsessi mõistlikult ette valmistades võimalik selle riigieelarvesse jõudvat osa suurendada. Näiteks Tallinna Sadama börsile viimisel jõudis riigieelarvesse koos dividendidega kaks kolmandikku tulust,» selgitas Kiisler.

Mittestrateegilised riigiettevõtted tuleb Parempoolsete hinnangul esimesel võimalusel täielikult erastada. Eleringi ja Eesti Energia puhul tuleks suurema läbipaistvuse tagamiseks viia börsile nende ettevõtete vähemusosalused. Riigi ainuomandisse jäägu üksnes strateegilise tähtsusega ja taristuettevõtted. Riigile kuulub 28 erinevat ettevõtet.

Parempoolsed toovad välja nimekirja, millised riigifirmad tuleks nende hinnangul erastada.

Täielikult erastada:

Teede Tehnokeskus (juba alustatud müügiga tuleb aktiivselt edasi minna, vajadusel hinda korrigeerida)
Operail
Nordic Aviation Group
Transpordi Varahaldus
Eesti Post
Eesti Loto
Levira

Vähemusosalus börsile viia:

Eesti Energia
Elering
Riigi Kinnisvara AS

Riigiettevõtete börsile viimise vastased on väitnud, et riigiettevõtete iga-aastaste dividendimaksete kadumine riigieelarvest teeb erastamise järel kokkuvõttes ühiskonda vaesemaks, märkis Kiisler. «See argument ei päde. Ettevõtete börsile viimisest oodata enam kui kümne, mõnel puhul ka 20 aasta dividendimaksete mahus laekumisi, ehk siis selle hüpoteetilise tuleviku raha saab tuua olevikku, praegusse hetke, kus meil on pealegi suur eelarvemiinus,» teatas Kiisler. Peale selle vähendaks börsil noteerimine riigifirmade juhtimise politiseeritust. Ettevõtteid juhitaks professionaalsemalt ja riik saaks dividenditulu ka edaspidi, aktsionärina, märkis Kiisler.

Artikkel ilmus Postimehes, 5.08.2024: https://majandus.postimees.ee/8072280/parempoolsed-valitsus-peaks-loobuma-sotsialistlikust-mottekrambist-ja-riigifirmad-erastama