New Posts

Avalik kiri Kaja Kallasele ja Mart Võrklaevale

15 mai, 2024

Peaminister Kaja Kallas ja rahandusminister Mart Võrklaev, riigirahanduse kriis ähvardab just praegu kõigi eestlaste elujärge. Teie ülesanne on selle ohuga tegeleda, mitte parteihuvidest lähtudes punaseid jooni tõmmata.

Kaja Kallas ja Mart Võrklaev, teie ühine ülesanne on juhtida riigi rahandust. Praegu tähendab see ühemõtteliselt vajadust saavutada otsekohe kokkulepe miljardi euro kärpimiseks, et jääda riigieelarvega lubatud puudujäägi piiridesse, vältimaks sellele ületamisele järgnevat Euroopa Liidu menetlust, mainekahju, vahest isegi riigireitingu langust ja laenude kallinemist. Praktikas tähendab see, et koalitsioonierakonnad tuleb pilvedest alla maa peale tuua, partneritele tuleb näidata numbreid ja selgitada, mida need tähendavad.

Selle asemel olete te alustanud läbirääkimisi Reformierakonna punaste joonte tõmbamisest, hakkasite rääkima, kust te kindlasti kärpida ei kavatse. Rahandusministri eilne avaldus, et näiteks pensionifondi külmutamise arutamise peale isegi ei mõelda, on läbirääkimiste vaatest väga kahjulik, nii ei ole võimalik kulusid kokku hoida. Saavutasite hoopis oma valitsuspartneri SDE positsioonide tugevnemise, nüüd kõlab nende jutt kärpimise võimatusest, massiivse maksutõusu ja uute suurte laenude vältimatusest veelgi valjemini.

Miljardi kärpimiseks tuleb esmalt kokku leppida, et peale otseste julgeolekukulude ei ole mitte ühtegi teist puutumatut valdkonda. Kõik muud teemad peavad olema laual, sealhulgas ka pensionid ja riigipalgaliste inimeste töötasud. Ühiskond peab pingutama solidaarselt, ainult nii võite jõuda reaalsete tulemusteni, selle vältimatult vajaliku miljardi kärpimiseni.

Me elame juba tükk aega üle oma võimete. Meie tulud langevad, Eesti majandus on üheksandat kvartalit languses. Samal ajal meie kulud kasvavad – 90% riigieelarve kuludest, pensionid sealhulgas, tõusevad moel või teisel automaatselt, poliitilise otsuseta. Me käitume riigina täpselt nagu kiirlaenude keerisesse sattunud inimene, kes iga järgmise laenuga eelmist maksab, püüab jätkata tantsimist hoolimata asjaolust, et muusika on juba vaikinud.

Keskvõimu kuluralli on jõudnud faasi, kus see hakkab juba lähimal ajal ohustama iga pensionäri, iga riigipalgalise töötaja toimetulekut. Meil on järgmise aasta eelarvest puudu 2,2 miljardit eurot. See tähendab, et me oleme andnud 2,2 miljardi euro eest rohkem lubadusi, kui meil tegelikult raha on. Need ei ole lihtsalt hoomamatult suured numbrid, neil on oma tähendus. Kui praeguse valitsuse poliitika senisel kursil jätkub, peab 2025. aastal iga Eesti elanik leidma omast taskust umbes 1600 eurot, et riigieelarve 2,2 miljardi euro suurune auk ära lappida. Iga elanik, vanuritest sülelasteni! Kas see tuleb ära maksta kohe, kõrgemate maksudena või plaanib valitsus selle augu järjekordse kiirlaenuga katta? Kumbki variant ei kõlba: me peame hoopis kulusid kokku hoidma ja samal ajal rohkem raha teenima.

Kaja Kallas ja Mart Võrklaev, riigi juhtimine ei tähenda ainult populaarsete otsuste vastu võtmist ja nende paistel säramist, riigi juhtimine ei koosne ühismeedia hurraa-hüüetest. Riigi juhtimine tähendab vastutuse võtmist. Sajad tuhanded inimesed usuvad praegu teie väiteid, et meil on kõik korras, valitsus töötab, pensione saab ka edaspidi välja maksta, õpetajate-politseinike palku tõsta. Ilmselt te teate, et see on vale. Ma saan aru, et mugavam on hoida positsioone, vastu valimisi ja enne sügist head nägu teha, aga see ei ole riigimehelik. Vähe sellest, see on Eesti ühiskonnale väga ohtlik hoiak. 175 miljonit ei ole kärpimine, mis riiki aitaks, see on tegeliku töö markeerimine, naljategemine.

On selge, et te olete mõtetes juba mujal, raske on ette näha teie poliitilise karjääri jätkumist järgnevatel aastatel. Mõelge siiski natuke laiemalt – mida te ütlete, kui Eesti ei suuda paari aasta pärast vanu laene enam uutega tasuda, kui meile enam laenu ei antagi, kui intressid söövad ära märkimisväärse osa maksudega kogutud tuludest ja Eestisse saabub korda looma Rahvusvahelise Valuutafondi abimissioon?

Mida ütlete pensionäridele, kes peavad teie täna tehtud otsuste tõttu hakkama saama näiteks poolega oma praegustest sissetulekutest? Kuidas selgitate päästjatele, et palka saate küll kõvasti vähem vähem kui 2023. aastal, aga tööd tehke ikka kogu hingest? Ma saan aru, et ministriameteid te siis enam ei pea, aga küllap te ikka kusagil inimestega kohtute, varem või hiljem tuleb neile küsimustele vastata. Ma ütlen täitsa ausalt, mina sellistele küsimustele vastata ei tahaks. Aus vastus oleks hirmus – Eesti inimesed elavad vaesuses, sest teil oli vaja Reformierakonna mainet hoida ja võimu kindlustada.

Seega, Kaja Kallas ja Mart Võrklaev, võtke ennast tuleviku nimel kokku. Me oleme juba niigi palju aega kaotanud, kuid hiline algus on parem kui valedes elamine. Loobuge kiirlaenumentaliteedist ja võtke riigi rahandus tõsiselt ette. Kõik saavad aru, et kaitsevaldkonnast ei tohi kärpida, kuid kõik muud variandid, sealhulgas pensionite külmutamine, peavad olema laual. Ainult kõikide võimalustega arvestades saab teha adekvaatseid otsuseid, kõik muud viisid on enesepettus.

See on kahtlemata raske. Valitsust juhib sisuliselt Sotsiaaldemokraatlik Erakond, teie roll pole kadestamisväärne. Koalitsiooni koos hoidmine ei saa aga olla tähtsam, kui Eesti inimestele väärika elujärje tagamine. Kui te lähete eelarveläbirääkimistele vastu hoiakuga, et pensionifondi ei külmutata, olete juba ette kaotanud ka rahandusliku võitluse sotsidega, olete petnud Reformierakonna valijaid ja kõiki Eesti maksumaksjaid. Teie valitsuspartner tahab teatavasti praeguse kaose lahendada massiivsete maksutõusudega. Kindlasti saate aru, et kui iga Eesti elanik, vanuritest sülelasteni peab maksma aastas umbes 1600 eurot rohkem makse selle pärast, et te otsustasite hetkehuvisid arvestades oma tööd mitte teha, on see ka teie koduparteile kaugelt kahjulikum kui praegu tehtavad rasked otsused.