New Posts

Miks on Varro Vooglaiule lubatud rohkem kui Konstantin Vassiljevile?

12 aprill, 2024

Konstantin Vassiljevi küsimuses ilmneb meie ühiskonna tohutu kahepalgelisus – palju rämedamat venemeelset juttu ajavaid isikuid leidub isegi parlamendis.

Konstantin Vassiljevi puhul ei ole küsimus mitte selles, mida ta ütles, vaid selles, mida ta ei öelnud: ta ei suutnud väljendada oma toetust Ukrainale. Samal ajal istub meil parlamendis EKRE fraktsiooni liige Varro Vooglaid, kes paneb pahaks, kui Eesti Vabariik siseministri isikus julgeb nõuda, et Moskva Patriarhaadi alla kuuluvad Eesti õigeusklikud selle sideme katkestaks.

„Lükkas tagasi ministri NÕUDMISE?! Vabandust, aga kuidas saab minister üldse sellist asja NÕUDA? Just see, et minister niisuguseid diktatuurilisi nõudmisi esitab ja julmalt usuvabadusse sekkub, on loo juures tegelik ja seejuures skandaalne uudis,“ põrutas Vooglaid 9. aprillil Facebookis.

Sellega seadis ta kõhklematult kahtluse alla Eesti Vabariigi õiguse kehtestada Eesti territooriumil oma reegleid. Kui Konstantin Vassiljev midagi sellist ütleks, nõutaks minu hinnangul ilmselt tema igakülgset ja lõplikku tühistamist.

Vähe sellest. „Hämmatav on vaadata, kuidas siseminister AK-s häbematult valetab, nagu oleks patriarh Kirill kusagil öelnud, et Ukrainas tuleb kõik inimesed ära tappa. Kus ja millal, hr Läänemets, on patriarh Kirill sellist asja öelnud? Kui ei olegi, siis miks Te sellist valet levitate,“ nõuab EKRE liige Vooglaid ühismeedias.

Paistab, et Vooglaid nõustub Moskva patriarhiga, kes kuulutas Venemaa agressiooni pühaks sõjaks, milles peavad osalema kõik kiriku liikmed. Vahest võiksid Vooglaiu nägemuses ka eestlastest MPEÕK liikmed Ukrainasse Vene poolel sõtta minna? Seda me teada ei saa, sest eks enamus eestlastest ongi Varro Vooglaiu mõttes maha kandnud, keegi ei esita talle küsimusi, ei nõua tiitlite ära võtmist ega parlamendist lahkumist. Ta naudib puutumatust, millest Vassiljev unistadagi ei või.

Seega, olukorda teistpidi vaadates – kas me polnud Vassiljevit tühistades mitte liiga agarad, osati silmakirjalikud? Vooglaiu seisukohad on ju suurusjärgu võrra Eestile kahjulikumad kui Vassiljevi suutmatus Venemaa rünnakut hukka mõista. Vassiljev ei surunud oma arvamust avalikkusele peale, ta vastas ajakirjaniku küsimustele, oli sundolukorras ja ütles välja, mis ta mõtleb. Vooglaiul, vastupidi, on hoopis tugev ambitsioon oma mõttelaadi kogu Eestis kehtestada, ta on ju suurte võimalustega ja paljude andunud jälgijatega parlamendipoliitik.

Küllap põhjendaks Vooglaid oma väljaütlemisi asjaoluga, et Eesti on vaba riik, meil on sõnavabadus, kellegi asi pole, mida ta räägib. Ja eks tal õigus oleks. Miks me oleme sel juhul ühiskonnana asunud vaenama küsitava maailmavaatega sportlast, samas kui inimsööjaliku hoiakuga poliitikuga oleme täiesti ära harjunud? Miks on Vooglaiule rohkem lubatud kui Vassiljevile?

Arvamuslugu ilmus 12.04.2024 Eesti Päevalehes: https://epl.delfi.ee/artikkel/120284807/siim-kiisler-skandaali-taustal-miks-on-varro-vooglaiule-lubatud-rohkem-kui-konstantin-vassiljevile