New Posts

Tallinna uus võim peaks Nevski kiriku rendilepingu lõpetama

9 aprill, 2024

– Nevski kiriku Toompeal on Moskva patriarhaadi otsealluvuses olevale kogudusele rentinud Tallinn.
– Praegu peetakse ju läbirääkimisi uue linnavalitsuse moodustamiseks. See rendileping tuleb lõpetada.
– Moskva patriarh on kiriku sama hästi kui ISISega võrdsustanud, kuulutades «püha sõda» Ukraina vastu.


Päev pärast seda, kui loodav koalitsioon Tallinnas keskerakondlasele Mihhail Kõlvartile umbusaldust avaldas, ilmutas Moskva patriarhaat dokumendi, mis nimetab ukrainlaste tapmist pühaks sõjaks ning läänemaailma satanistlikuks

Sellel dokumendil ei ole erilist hingelist vahet sõnumitega, mida läkitati maailma Raqqa linnast Süürias ISISe võimutsemise ajal. Inimeste räiget tapmist ning sihipärast tsiviilobjektide pommitamist saab pühaks pidada tõesti ainult terroristlik organisatsioon. Vahe on sõjamasina võimuses, mis on väljakuulutatud püha sõja taga.

Proovime ette kujutada, et Tallinnas oleks tegutsenud Abu Bakr al-Baghdadi otsealluvuses usuorganisatsioon, millele Tallinna linnavalitsus oleks tegutsemiseks tasuta rendile andnud hoone Toompeal. Mõtleme, et Eesti raadio oleks usutlenud tema kõneisikut, kes oleks leebel häälel seletanud, et kõik pole nii ühene siin maailmas ja kuna ta ei tea poliitikast just palju, siis ta ei oska öelda, kas peade maha löömine on õige või vale ning lõpuks ei näe ta ju ka seda, mis toimub al-Baghdadi peas.

Nevski nime kandva kiriku Toompeal on Moskva patriarhaadi otsealluvuses olevale kogudusele rendile andnud Tallinna linnavalitsus. See rendileping tuleks nüüd lõpetada.

Ei ole võimalik taluda seda, et usuorganisatsioon, mis kuulutab püha sõda peaaegu kogu vaba maailma vastu ja peab teiste hulgas Eesti inimesi satanistideks, juhib Eestis tegutsevaid organisatsioone ning naudib Eestis ja me pealinnas seejuures suuri eeliseid.

Tõsi, kõigi sellesse kirikusse kuuluvate inimeste samastamine Moskvast kuulutatud püha sõjaga ei ole tõenäoliselt õige. Seda enam peaks olema ka nende enda huvi teha selge vahe sisse iseenda ning Moskva organisatsiooni ja selle patriarhi vahele, kes tegelikult ähvardab ju tappa usklikke kaasmaalasi Eestis. Nevski kiriku rendilepingu lõpetamine oleks suhteliselt leebe mõistaandmine, et seda tuleb teha kohe.

Saan loetust aru nii, et lisaks Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule (MPEÕK) on eraldi patriarhaadi otsealluvuses Kuremäe klooster ja Nevski kirik Toompeal.

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) sinod teatas eelmisel reedel, et ei tunnista Vene Rahvusliku Kogu lõppdokumenti ehk siis nende Moskva patriarhaadi avaldatut. Seda dokumenti, mis mõrvasõja pühaks kuulutas ja läänt satanistlikuks nimetas. Kui selline reaktsioon oleks tulnud kiirelt ja enne jutule kutsumisi, oleks veel parem.

Õige ja ootuspärane oleks aga see, et siinsed usklikud loobuksid Moskva alluvusest üldse. Tallinna uued linnavalitsejad saavad moraalset selginemist usuinimeste peades kiirendada ja seda tulebki nüüd rendilepingu teema abil teha.