New Posts

Ametnike arvu peab viiendiku võrra kärpima

7 märts, 2024

Kolmapäeval selgus statistikaameti infost, et riigipalgaliste töötasud on läinud aastal tõusnud 16 protsendi võrra, erasektori töötajad on samal ajal pidanud leppima poole väiksema, kaheksa protsendi suuruse palgatõusuga, teatab Erakond Parempoolsed.

“Keskvalitsuse palgaralli ei ole jätkusuutlik ega õiglane,” ütles Parempoolsete juhatuse liige Andres Kaarmann. Riigiaparaadi paisumine on saavutanud enneolematu kiiruse, tõdes ta.

“Kui tööinimese rahakott jääb ametnikuga võrreldes järjest kõhnemaks, siis järgmine samm on juba Eestis pettumine ja riigist võõrandumine. Seejärel oleme silmitsi juba konkreetse julgeolekuohuga,” hoiatas Kaarmann.

Parempoolsete hinnangul tuleks keskvalitsuse ametnikkonda otsekohe vähemalt 20 protsendi võrra kärpida. Uute õigusaktide loomisel tuleb rakendada põhimõtet, et nendega peavad hakkama saama juba tööle asunud ametnikud. “Keskvalitsuse kärpimine aitaks panna piiri ka praegu kontrollimatult paisuvale õigusloomele,” ütles Kaarmann. Sama oluline on avaliku sektori palgakulud vähemalt kaheks aastaks külmutada, mõistagi objektiivsetel põhjustel erandeid lubades.

Riigisektor peaks andma eeskuju

“Avalik sektor peaks olema eeskujuks, mitte sabassörkijaks. Kui erasektor on sunnitud ja suudab rasketel aegadel tegevust tõhustada ja kulusid kokku tõmmata, siis mis takistab avalikul sektoril sama tegemast? Ikka ainult keskvalitsuse ametnikud ise,” nentis Kaarmann.

Uudis ametnike palgaralli kohta tuleb ajal, mil Eesti majanduskeskkond muutub iga päevaga järjest ettevõtjavaenulikumaks – rahandusminister kõneleb ettevõtjatest kui vaikimisi petistest, OÜtajatest, lisandub mitmeid uusi makse, küll autodele, küll suhkrule.

“Praeguste parlamendiparteide ühine viga on see, et ettevõtja ja tööinimeste peale ei mõtle keegi, sisulise töö asemel üritatakse raha ühest taskust teise tõstes seda juurde luua,” tõdes Kaarmann.